Varför är det så svårt att släppa taget om saker?
Mitt rationella jag vet att jag inte behöver mormors gamla byrå. Har inte plats för den. Pappas seglingstidningar från 1972–86, kommer aldrig att läsa dem. Halloweendräkten jag fixade själv och hade för 10 år sen. Den där tavlan jag inte vill ha på väggen, snäcksamlingen, tygbitarna, gamla väggkalendrar... Du vet vad jag menar.
Men samtidigt som det rationella jaget säger släng, ge vidare, låt gå, skriker nånting i mig NEJ! Vänta! Jag är inte redo! Tänk om jag saknar det imorgon?
Därför skapar vi emotionella band till saker
Människans hjärna är i stort sett likadan som den var på stenåldern. Fast vi har en fantastisk förmåga att utvecklas och lära oss nya saker så är vissa grundläggande funktioner kvar. En sådan är den såkallade “samlargenen”.
Det är genetiskt inbyggt i oss att spara på saker, det har gjort det möjligt för oss att överleva då vi fortfarande var jägare och samlare. Ingenting fanns färdigt, allt måste tas tillvara på.
Krig och kristider finns dessutom kvar i vårt medvetande – det har varit nödvändigt att spara på allt, ta tillvara det man kan, reparera, ha reservdelar och material. Numera finns allt vi kan tänka oss plötsligt tillgängligt överallt och vi har mycket mer är vi behöver, men tankesättet finns kvar. Känslan. Generna. Fast utvecklingen går framåt finns samlargenen där ännu och spökar och kan ploppa upp i alla möjliga situationer.
För någon kan det vara när de plockar kantareller i skogen (bara lite till…) eller organiserar småprylar (knappnålar kan vara bra att ha, fast jag egentligen aldrig syr…). För mig kan det vara just dedär gamla seglingstidningarna som påminner mig om min pappa, eller dotterns babykläder som jag för vidare till loppis. Det är svårt och lite ledsamt att göra sig av med dem. Tänk om jag förlorar nånting viktigt… Tänk om jag tappar minnet… eh?
Saker förknippade med minnen är bland de allra svåraste att släppa taget om. Det känns som att kasta bort minnet eller till och med en del av sig själv eller personen som ägt prylen eller gett den åt dig.
Att spara saker kan också vara förknippat med en känsla av trygghet. Ett annat viktigt, grundläggande behov sedan stenåldern. Att ha saker är trygghet, överlevnad. Mera saker, desto mera trygghet…eller?
Det är minnet jag vill ha kvar
Lyckligtvis kan vi välja vilka tankar och känslor vi agerar enligt, hur vi vill leva vårt liv, och vad det viktigaste är som vi sätter vår tid och energi på. Att göra sig fri från känslan av att måsta spara ALLT kan vara otroligt skönt. Lita på att vi har det vi behöver, tryggheten finns inom oss och i människorna omkring oss, minnena har du med dig fast tingen går vidare.
Men ibland kan vi behöva den där tiden att processera. Kanske det måste göra ont en liten stund före vi kan släppa taget och bli fria.
Spara eller slänga? Minnessaker eller sentimentala saker är de svåraste att rensa. Eller låta bli att “rädda” och ta hem.
Så håll minnet kvar, ta ett foto, bläddra i tidningarna, skratta åt dem och gråt en skvätt. Men släpp sedan taget. Annars samlar du på dig en otrolig börda av saker som måste förvaras, tas hand om, flyttas, och till slut måste någon annan göra sig av med dem. Saker är inte för evigt, men minnen finns kvar så länge de behövs. Ta vara på minnena, men lås inte fast dem i saker som tappar sitt värde med tiden.
Släppa taget om onödiga saker – 10 tips som kan hjälpa
1. Det lättaste först
Du behöver inte besluta allting genast. Vissa saker kanske behöver lite tid, och kan vänta om det finns möjlighet. Öva med mindre svåra beslut. Minnen och sentimentala saker är de svåraste, börja istället med nånting mindre känsloladdat som kläder, köksgrejer eller papper. Så småningom växer dina beslutsfattar- och rensarmuskler och du är redo.
2. Energi
Varje dag måste vi göra en massa större och mindre val och beslut, vilket kan leda till s.k. beslutströtthet. Det påverkar förmågan att göra ens de minsta beslut. Därför är det viktigt att ta små bitar i gången. När det börjar kännas tröttsamt och som att besluten blir svårare är det dags att sluta för dagen. Beslutsfattande tar en massa energi och du kan känna dig helt slut. Men ge inte upp! Mera positiv energi kommer att frigöras när du rensar upp ditt utrymme och det kommer att hjälpa dig vidare.
3. Börja med ett litet, avgränsat område
Att rensa en hel kategori i gången är effektivt men kan kännas som ett överväldigande projekt. Börja istället med ett litet, avgränsat ställe där du irriterar dig mest på oordningen. Tänk badrumsskåpet, strumplådan, ett köksskåp… Behåll bara det du verkligen använder och gillar och för bort resten genast, till soptunnan, återvinning eller ge bort till loppis eller någon som har användning för det. Ditt lilla “zen-ställe” kommer att ge dig glädje och inspiration att fortsätta rensa.
4. Saken mår bättre av att vara omtyckt och behövd
Genom att ge vidare obehövda saker till ett nytt, bra hem där de uppskattas och används gör det enklare att släppa taget om dem.
5. Spara minnet men gör dig av med saken
Om föremålet inte har någon annan funktion än ett kärt minne kan du fotografera det och spara i digitalt format. Då kan du fortfarande gå tillbaka och titta på det men bilden tar ingen plats och behöver inte flyttas på, förvaras, dammas av…
6. Vad om jag ångrar mig?
Allt förändras och det är möjligt att något du idag inte har någon nytta av skulle behövas i framtiden. Men vill du hellre leva nu eller gardera dig för alla möjliga “kansken” i framtiden? Antagligen kommer du att överleva utan prylen ändå, kanske kan du använda nåt motsvarande eller hitta en ny. 99 gånger av 100 kommer du inte att sakna det du gjort dig av med.
7. Sparar du för någon annan?
Tänker du att barnen kanske vill ärva det sen? Fråga dem nu ifall de är tillräckligt gamla! Varför vänta tills du dör och det bara blir tyngre för dem att gå igenom allt? Om barnen ännu är små och du egentligen inte vill använda saken - varför spara? Det är mera respektfullt mot saken ifall den får gå vidare till någon som har glädje av den nu.
Även för värdefullare arvegods och “historiska” saker finns bättre ställen än undangömt i ett lager: hembygdsmuséer, hos samlare… Du har inget ansvar att spara dem hemma hos dig.
8. Ärvda saker och presenter
Du kan uppskatta att du fått presenten och vara tacksam för den utan att nödvändigtvis vara tvungen att behålla den för evigt. Det är tanken som räknas. Döda människor bryr sig inte om saker, de vill att du mår bra. Det är du som bryr dig om minnet, så det är du som får välja vad du gör med saken.
9. Värde
Du har satt mycket pengar på saken en gång i tiden och därför kan du inte bara göra dig av med den? Värdet är egentligen bara en illusion. Saker har ett värde bara medan de är i användning eller då du realiserat prylen i pengar som du kan använda istället. Tv:n i förrådet är inte värd nånting så länge den står där oanvänd.
10. Frågor som kan hjälpa dig med beslutet
Ger den dig glädje? Känner jag mig glad och upplyft när jag tänker eller tittar på den?
Ger den dig nytta? När använde du den senast? När (realistiskt) kommer du att använda den igen?
Är det något du absolut måste spara, t.ex. ett viktigt dokument? Kan du spara det i digitalt format?
Om du såg den i en butik nu, skulle du köpa den?
Allt är bara till låns
Att släppa taget om överflödiga saker blir enklare om du tänker från ett större perspektiv. Livet förändras hela tiden och allt du har är egentligen bara till låns – till och med din kropp! Gläd dig åt det du har och ta väl hand om det.
Olika saker passerar genom ditt liv men du behöver inte behålla något för alltid – det är dessutom omöjligt eftersom inga materiella saker är eviga. De kommer att återvinnas och förändras och kanske bli något helt annat. Du själv förändras och utvecklas hela tiden – och sakerna du behöver ha med dig på resan ändras.
Öppna dörren till nya, glada upplevelser istället för att hålla kvar det förflutna.
Behöver du någon att bolla med? Hjälp med att släppa taget och rensa ut? Boka en ordningscoach! 🙂 Ett första kartläggningsbesök är helt gratis. Alla mina tjänster hittar du här.
Kom med i Frirummet community och prenumerera samtidigt på nyhetsbrevet med en massa tips och inspiration för ett enklare liv!
/Susi
コメント